ΙΣΤΟΡΙΑ & ΠΡΟΤΥΠΟ

Ποιμενικός Κεντρικής Ασίας (Central Asian Shepherd Dog)

F.C.I. - ταξινόμηση: Ομάδα 2. Pinschers, Schnauzers, Molossers, και ελβετικά σκυλιά βοσκής, Σκυλιά μολοσσοειδή χωρίς δοκιμές εργασίας.

Χώρα προέλευσης: Ρωσία και δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας της πρώην ΕΣΣΔ

Αρχικό σκοπό: Φύλαξη και εργασία

Πρώτοι Εγγεγραμμένοι FCI: 1925

Πρώτοι Εγγεγραμμένοι UKC: 2000 ως Ποιμενικός Κεντρικής Ασίας (Central Asian Shepherd Dog)

Εκπαίδευση: Η πρόωρη κοινωνικοποίηση και η υπακοή.

Διάρκεια ζωής: 12 – 15 έτη

Θέματα Υγείας: Δυσπλασία


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

Ο ποιμενικός κεντρικής Ασίας είναι μια από τις αρχαιότερες φυλές σκυλιών, ένα χαρακτηριστικό μολοσσοειδές. Η φυλή αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα επιλογής κατά τη διάρκεια της περιόδου περισσότερων από τέσσερις χιλιάδες ετών σε μια τεράστια περιοχή που επεκτείνεται σήμερα από την Κασπίας θάλασσα έως στην Κίνα και από νότια Ουράλια στο Αφγανιστάν. Χαιρετίστηκε από τις περιοχές της Ρωσίας, της Σιβηρίας, και του Αφγανιστάν του Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν του Ιράν, Καζακστάν, Κιργιστάν. Η Ρωσία αναγνωρίζεται ως η χώρα προέλευσης για τα Κεντρικής Ασίας, έτσι το ρωσικό όνομα "Ovcharka μεταφράζεται ως Shepherd (τσοπανόσκυλο). Εξάλλου ορισμένες από αυτές τις χώρες ήταν τμήμα της πρώην ΕΣΣΔ. Ωστόσο θα ήταν πιο σωστό να διευκρινιστεί ότι το σκυλί ήταν και αυτόχθων σε ορισμένες χώρες.

Μέσα στις φλέβες αυτής της φυλής υπάρχει αίμα των αρχαίων σκυλιών του Θιβέτ, των σκυλιών ποιμένων των διάφορων νομαδικών φυλών και της πάλης των σκυλιών της Μεσοποταμίας και είναι στενός συγγενής του μογγολικού Ovcharka και του θιβετιανού μαστήφ. Χρησιμοποιήθηκαν από τους νομάδες της Κεντρικής Ασίας για την προστασία της οικογένειας και του κοπαδιού για χιλιάδες χρόνια, μια ικανότητα που εξακολουθούν να κατέχουν μέχρι σήμερα. Οι σκληροί όροι και η σταθερή πάλη ενάντια στα αρπακτικά ζώα διαμόρφωσαν και ενίσχυσαν το χαρακτήρα αυτού του σκυλιού που το καθιστά ισχυρό, θαρραλέο και άριστο φύλακα. Αιώνες σκληρής φυσικής επιλογής διασφαλίζεται ότι η σύγχρονη ράτσα είναι αρκετά τολμηρή για να μπορεί να προσαρμοστεί και να επιζήσει σε οποιαδήποτε καιρικές συνθήκες και μορφολογία του εδάφους καθώς και σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες, γιατί το κλίμα στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπου αναπτύχθηκε κυμαίνεται από θερμό και ξηρό έως πολύ ψυχρό με χιόνια και κρύο αέρα. Έτσι μόνο το δυνατά νεογνά επέζησαν και σ’ αυτά που είχαν ένστικτα ισχυρής φρούρησης τους επετράπη η διαμονή με τα κοπάδια. . Η αναπαραγωγή άρχισε στην ΕΣΣΔ στη δεκαετία του '30 του 20ού αιώνα.




ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Αυτό το σκυλί κοινώς ονομάζεται Ποιμενικός Κεντρικής Ασίας (Central Asian Shepherd Dog ) το συναντάμε και σαν Μαστίφ Κεντρικής Ασίας», Οι Ρώσοι το αποκαλούν και Αzian, Επίσης στην Ιταλία, είναι πολύ συχνά μεταξύ τους οι γνώστες της φυλής να το αποκαλούν Asia. Στην σημερινή Ρωσία το λένε και Ovtcharka (τσοπανόσκυλο) Κεντρικής Ασίας. Στις ΗΠΑ, η φυλή αυτή είναι γνωστή ως Κεντρικής Ασίας Shepherd (τσοπανόσκυλο). Κατά τη διάρκεια των 70 χρόνων αναγνώρισης της φυλής έγινε παγκοσμίως γνωστό ως Κεντρικής Ασίας Ovcharka. Άλλες ονομασίες που συναντάμε είναι Mid Asian Shepherd Dog (Ovtcharka), Mid Ασίας ή Mid ασιατικό τσοπανόσκυλο, Ασιατικό Mastiff, κεντρικής Ασίας Shepherd Dog, Ασιατικό μαντρόσκυλο. Στην Κεντρική Ασία τα σκυλιά έχουν πολλά διαφορετικά ονόματα, γιατί οι άνθρωποι εκεί συνήθιζαν να τα ονομάζουν από το χρώμα τους, ή από την εργασία που είναι σε θέση αυτά τα σκυλιά να κάνουν. Παραδείγματα: Alabai (Ala = Motley =(πολύχρωμο δύο, τρία ή περισσότερα χρώματα ...) + ΒΑΙ= Rich= πλούσιο, Cartai Karagez, Turtkuz (τέσσερα μάτια), Muinack (τρία χρώματα), Elbars (Tiger), κίτρινο (Trch (Πάλ-κίτρινο), Buribossar-Alabai (στη γλώσσα του Τουρκμενιστάν θα πει δολοφόνος λύκων) κλπ







ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ

• ΡΩΣΙΑ Azian, Ovtcharka (τσοπανόσκυλο) Κεντρικής Ασίας, Sredneasiatskaia Ovtcharka , Volkodav"(Volk = λύκος και Dav =στραγγαλίζω

• ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ:Alabai ή alabay, Turkmensky Alabai, Kepek, Kepek Ci, Gaine, Gaine Ci, Kounchi Chokcha
• ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ:Tobet
• ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ: Torkuz , Sarkangik (Sarkandjik)

• ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ: Koyunchi (Koyuntchi)

• ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ: Kirgizkaya Ovtcharka

• ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ: Alach, Dahmarda (Dakhmarda), Chorasma , Koyuntchi




ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Σταθερός, ισορροπημένος, ήρεμος, υπερήφανος και ανεξάρτητος. Δύσπιστος, μερικές φορές και μη φιλικός στους ξένους. Όταν απειλείται, αντιδρά γρήγορα και με απόλυτη σοβαρότητα. ναι πολύ γενναίο, εργατικό, χαρακτηρισμένο από την υψηλή αντοχή και το εγγενές ένστικτο για την προστασία του εδάφους και του κυρίου του, καθώς επίσης από τα μεγάλα αρπακτικά ζώα. Ο ποιμενικός Κεντρικής Ασίας απέχει πολύ από το άγριο και επιθετικό Καυκάσου Ovcharka. Είναι γνωστό για την ηρεμία και χωρίς φόβο συμπεριφορά προς την οικογένεια του. Όπως όλοι οι σκύλοι-φύλακες, είναι φυσικά ύποπτοι σε αγνώστους και είναι επίσης γνωστό ότι θέλουν να κυριαρχούν σε άλλα σκυλιά διαφορετικών φυλών όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού. Μέσα, όμως, συμβιώνουν καλά, με άλλα ζώα όπως γάτες και άλλα σκυλιά. Θα πρέπει να διδάσκονται για να επικοινωνούν από μικρή ηλικία, ωστόσο, ώστε να αισθάνεται άνετα γύρω από άλλους. Φροντίστε να γνωριστούν οι σκύλοι και πριν προσαγωγή τους στο σπίτι σας. Εξάλλου για αιώνες έχει εργαστεί μαζί με πολλά άλλα σκυλιά ή μόνος του, χωρίς μεγάλη ανθρώπινη επίβλεψη, στηριζόμενος στα δικά του ένστικτα βγάζοντας σε πέρας την αποστολή του. Αν και αυτό τα σκυλί είναι εξαιρετικά αφιερωμένο στα μέλη της οικογένειας του, θέλει να αντιμετωπίζετε με αμοιβαίο σεβασμό. Είναι προστατευτικό στα παιδιά ωστόσο χρειάζεται επίβλεψη κάποιου μεγαλύτερου,. Αργούν να ωριμάσουν και απαιτούν εκτεταμένη κοινωνικοποίηση.

Αποκλείονται σκυλιά με έλλειψη υπερβολικής ενέργειας που είναι ευερέθιστοι νευρικοί και με ανεξέλεγκτη επιθετικότητα και δειλό χαρακτήρα και φόβο πρέπει να αποκλείονται.


ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Ο ποιμενικός κεντρικής Ασίας είναι ένα σκυλί ισχυρό και μεγάλου μεγέθους, αυτό φαίνεται από την εμφάνιση και μόνο, με μαζική οστική δομή και ένα ισχυρό μυϊκό σύστημα. Το κεφάλι είναι μεγάλο, τα αυτιά είναι συνήθως κοντά στο κεφάλι τριγωνικά και σε επίπεδο ίσο ή κατώτερο από το επίπεδο των ματιών Η ουρά είναι χοντρή στη βάση, και σταδιακά λεπταίνει προς την κορυφή. Σε ορισμένες χώρες, οι ιδιοκτήτες και οι κτηνοτρόφοι κόβουν την ουρά και τα αυτιά για να το βοηθήσουν καλύτερα στο αγώνα κατά των εισβολέων. Αυτό έχει επικρατήσει και σήμερα. Το παχύ δέρμα είναι ελαστικό που καθιστά το σκυλί λιγότερο τρωτό στις πάλη ενάντια στα αρπακτικά ζώα και συχνά δημιουργεί πτυχώσεις ειδικά στην περιοχή του αυχένα και είναι καλυμμένο με διπλό τρίχωμα. Η διαφορά φύλου είναι προφανές και εκφράζεται καλά σε αυτή την φυλή, τα αρσενικά είναι πιο ογκώδη και πιο ανεπτυγμένα από τα θηλυκά.

Αποκλείονται σκυλιά με παχυσαρκία, καθώς και μυϊκή αδυναμία. Επίσης σκυλιά που φέρνουν προ το θηλυκό και με ανεπαρκή ανάπτυξη των όρχεων.


ΣΩΜΑ ΜΕΓΕΘΟΣ KAI ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ

Το ύψος στο ακρώμιο είναι περισσότερο από 70 εκατ. για τα αρσενικά που μπορεί να φτάσει έως και 94 πόντους, και περισσότερο από 65 εκατ. για τα θηλυκά που μπορεί να φτάσει έως και 78 πόντους.

Το μήκος του σώματος υπερβαίνει το ύψος κατά 3 - 10%, συγχρόνως τα αρσενικά είναι συμπαγέστερα από τα θηλυκά.

Το μήκος του μπροστινού ποδιού από το έδαφος μέχρι τον αγκώνα πρέπει να είναι ίσο με 50 - 52% του ύψους του ακρωμίου. Ένα μεγαλύτερο μέγεθος είναι προτιμητέο σε περίπτωση καλά-καθορισμένης κατασκευής.

Το βάρος θα πρέπει να είναι ανάλογα με το ύψος, δίνοντας ένα ισορροπημένο σύνολο στην γενική του εμφάνιση. Για τα αρσενικά είναι από 60 κιλά έως 90 κιλά και για τα θηλυκά από 45 έως 55
Το ύψος του σημείου προσδέσεως είναι 1 ή 2 εκατοστά μεγαλύτερο από το ύψος στα καπούλια.

Το στήθος είναι φαρδύ με βαθιά στρογγυλευμένη πλευρά. Η κάτω γραμμή του θώρακα είναι σε επίπεδο ίσο με τον αγκώνα ή χαμηλότερη. Το εμπρόσθιο μέρος του στήθους είναι καλά ανεπτυγμένο και εμφανή σε σχέση με τις αρθρώσεις.

Βάδισμα: Ο βαρύς σύντομος τριποδισμός και καλπασμός είναι το πιο χαρακτηριστικό αυτής της φυλής. Κατά τον τριποδισμό, τα πόδια πρέπει είναι σε μια ευθεία γραμμή και η πλάτη να παραμένει επίπεδη, και τα πρόσθια και οπίσθια πόδια σε κάθε πλευρά κινούνται σε ένα παράλληλο τρόπο.


ΣΩΜΑΤΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ (αναλογία μήκους σώματος προς το ύψος στο ακρώμιο, επί 100):

Αρσενικά 100-105 και Θηλυκά 102-108

Ελαττώματα: Ελαφριά απόκλιση από τον ενδεικνυόμενο σωματικό δείκτη.

Σοβαρά ελαττώματα: Σημαντική απόκλιση από τον ενδεικνυόμενο σωματικό δείκτη.




ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΟΥ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ

Αρσενικό

Ύψος 70 - 94 (cm) Περίμετρος ποδιού 14 - 18(cm) Δείκτης οστών 19,7 - 23

Μήκος κεφαλής 29 - 35 (cm) Περίμετρος κεφαλιού 54 - 70(cm) Περίμετρος ρύγχους 32 - 40(cm)


Θηλυκό

Ύψος, 65 - 78(cm) Περίμετρος ποδιού 12 - 15(cm) Δείκτης οστών 18,5 - 21(cm) Μήκος κεφαλής 27 - 31(cm) Περίμετρος κεφαλιού 46 - 55(cm) Περίμετρος ρύγχους 28 - 36(cm)

ΤΡΙΧΩΜΑ

Το χρώμα είναι Λευκό, μαύρο, γκρι, κιτρινωπός, κοκκινωπό καφέ, γκρι καφέ. Το Κεντρικής Ασίας έχει διπλό τρίχωμα που αποτελείται από χονδρή ίσια τρίχα, με καλά ανεπτυγμένο πυκνό υπόστρωμα που αποτελείται από μαλακιά τρίχα με ανεπτυγμένη τριχοφυΐα στα αυτιά, στο λαιμό, στα πίσω πόδια και στην ουρά. Τα σκυλιά διακρίνονται ανάλογα με το μήκος του τριχώματος διακρίνονται σε μακρύτριχα με μήκος τρίχας 7-8 cm ιδιαίτερα στα αυτιά, στο λαιμό, στις πίσω πλευρές στα πόδια και στην ουρά και τα κοντότριχα με μήκος τρίχας 3-5 cm.

Αποκλείονται σκυλιά με πάρα πολύ κοντό τρίχωμα σγουρό ή κυματιστό χωρίς υπόστρωμα .

ΚΕΦΑΛΙ

Ογκώδη, ανάλογο προς τη γενική κατασκευή του σώματος. Βλέποντας το σε προφίλ, το stop δεν είναι έντονο και το μέτωπο είναι επίπεδο. Το κρανίο είναι φαρδύ με καλά αναπτυγμένα ζυγωματικά.

Υπάρχουν πολλοί τύποι κεφαλιού αλλά συνηθέστεροι είναι αυτοί με το κεφάλι αρκούδας και το κεφάλι αλόγου ή τούβλου.

Ο αρκουδίσιος τύπος έχει μεγάλο κεφάλι με κοντή μουσούδα, είναι δηλαδή ποιο μαστοφοειδές και έχει χοντρά πόδια με ποιο φαρδύ θώρακα και ποιο χοντρό σώμα. Συνήθως είναι κοντύτερος από αυτόν του αλόγου, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό.

Ο αλογίσιος τύπος έχει κεφάλι σαν τούβλο με ποιο μακριά μουσούδα σαν αλόγου, δεν είναι δηλαδή μαστοφοειδές και έχει ποιο λεπτά και μακριά πόδια με ποιο στενό θώρακα και ποιο λεπτό σώμα. Συνήθως είναι ψηλότερος από αυτόν της αρκούδας χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό.

Υπάρχουν και πολύ καλά σκυλιά με ενδιάμεσα χαρακτηριστικά και από τους δύο τύπους που στο σύνολό τους αποτελούν ωραία δείγματα.

ΡΥΓΧΟΣ

Το ρύγχος δεν είναι μακρύ (πιο μικρό από το μισό αλλά όχι περισσότερο από 13 του μήκους του κρανίου), αμβλύ, ογκώδη, και εκλεπτύνει πολύ ελάχιστα προς τη μύτη. Από το μέτωπο και από πάνω, το ρύγχος εμφανίζεται ορθογώνιο. Η μύτη είναι έντονη και μαύρη μη προεξέχων από το γενικό σχεδιάγραμμα του ρύγχους. Κάποια εξασθένιση της χρωστικής ουσίας της μύτης (καστανή) είναι αποδεκτή στα λευκά και κιτρινόφαια σκυλιά.

Ελαττώματα: Ελαφρύ κεφάλι, πολύ έντονα ζυγωματικά τόξα, εξογκωμένο μέτωπο, πολύ έντονο ρινομετωπικό κοίλωμα, έντονα οφρυϊκά τόξα, κοντό ή μακρύ ρύγχος. Ρυτιδωμένο δέρμα στο κεφάλι.

Σοβαρά ελαττώματα: Στενό κεφάλι. Ελαφρύ, μυτερό και ανασηκωμένο ρύγχος.

ΑΥΤΙΑ

Είναι συνήθως κοντά στο κεφάλι μεσαίου μεγέθους τριγωνικά και σε επίπεδο ίσο ή κατώτερο από το επίπεδο των ματιών αλλά έχει επικρατήσει να κόβονται κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της ζωής τους.

Ελαττώματα: Έκφυση αυτιών ψηλά, αυτιά όχι κομμένα.


ΜΑΤΙΑ.

Σκούρα, οβάλ, μικρού και μεσαίου μεγέθους η σχισμή των ματιών είναι ωοειδής. Το χρώμα ματιών μπορεί να είναι διάφορων αποχρώσεων από σκούρο καφέ έως καρύδι. Το βλέμμα είναι σίγουρο και αυστηρό.

Ελαττώματα: Μάτια ανοιχτόχρωμα ή λοξά τοποθετημένα, χαλαρά βλέφαρα. Λευκή κηλίδα στο μάτι.

ΧΕΙΛΙΑ.

Τα χείλια είναι παχιά, το πάνω χείλος κρέμεται στις γωνίες του στόματος.


ΜΑΓΟΥΛΑ.

Τα μάγουλα έχουν καλά ανεπτυγμένο ιστό μυών αλλά δεν διαστρεβλώνουν την ορθογώνια μορφή του κεφαλιού.

ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΔΑΓΚΩΜΑ

Τα δόντια είναι λευκά, ισχυρά και τοποθετημένα σφιχτά. Πλήρη οδοντοστοιχία με 42 δόντια. Οι κυνόδοντες είναι μεγάλοι. Το δάγκωμα πρέπει να είναι ψαλιδωτό με την άνω γνάθο να σκεπάζει την κάτω .Ένα επίπεδο δάγκωμα είναι αποδεκτό, αλλά δεν προτιμάται και δεν πρέπει να υπάρχουν κενά μεταξύ των δοντιών ανεξάρτητα από την ηλικία του σκύλου.

Ελαττώματα: Φθορά δοντιών δυσανάλογη με την ηλικία. Παρουσία σπασμένων δοντιών που δεν αλλοιώνουν τη σύγκλιση. Απουσία περισσοτέρων των δύο πρώτων προγομφίων ή ενός πρώτου και ενός δευτέρου προγομφίου. Ελαφρύ κιτρίνισμα των δοντιών.

Σοβαρά ελαττώματα: Δόντια μικρά, αραιά. Κοπτήρες τοποθετημένοι ακανόνιστα. Όλες οι αποκλίσεις σε σχέση με την κανονική ψαλιδόσχημη σύγκλιση. Απουσία ενός κοπτήρα ή ενός κυνόδοντα. Απουσία ενός τρίτου ή ενός τέταρτου προγομφίου ή ενός γομφίου. Δόντια με πολύ κατεστραμμένη αδαμαντίνη



ΛΑΙΜΟΣ

Ο λαιμός είναι μέσου μήκους, ογκώδης και είναι σε γωνία 30 έως 40 βαθμούς στη γραμμή της πλάτης. Το δέρμα του λαιμού είναι παχύ με καλά αναπτυγμένο και ελαστικό υποδόριο ιστό που διπλώνει γύρω από το λαιμό.

Ελαττώματα: σκυλιά με μακρύ λαιμό ,ανεπαρκή μυς και προγούλι πάρα πολύ εμφανές.


ΘΩΡΑΚΑΣ:

Ευρύς, βαθύς, με καμπυλωμένα πλευρά. Η κάτω γραμμή του φτάνει στο επίπεδο του αγκώνα ή χαμηλότερα.

Ελαττώματα: Θώρακας επίπεδος, σχετικά μικρός. Δέρμα που σαφώς κρέμεται κάτω από τον θώρακα.

Σοβαρά ελαττώματα: Πολύ επίπεδος θώρακας, στενός, μικρός, ανεπαρκώς ανεπτυγμένος.




ΚΟΙΛΙΑ:

Μετρίως ανασυρμένη.

Ελαττώματα: Κοιλιά υπερβολικά ανασυρμένη (όπως στα Γκρεϊχάουντ), ή χαλαρή (ογκώδης).


ΑΚΡΩΜΙΑ:

Τοποθετημένα ψηλά, ευδιάκριτα, ιδίως στα αρσενικά. Το ύψος στα ακρώμια είναι 1 με 2 εκατοστά μεγαλύτερο από το ύψος στη λαγόνια περιοχή.

Ελαττώματα: Ακρώμια τοποθετημένα χαμηλά, με ευδιάκριτα πάνω από τη γραμμή της ράχης.


ΡΑΧΗ:

Δυνατή, ευθύγραμμη, φαρδιά.

Ελαττώματα: Χαλαρή ή ελαφρώς κυρτωμένη ράχη.

Σοβαρά ελαττώματα: Κοίλη ή κυρτή (καμπούρα) ράχη.


ΟΣΦΥΣ:

Κοντή, φαρδιά, ελαφρώς καμπυλωμένη.

Ελαττώματα: Οσφύς μακριά και ίσια ή υπερβολικά καμπυλωμένη.

Σοβαρά ελαττώματα: Οσφύς μακριά και στενή ή κοίλη.


ΛΑΓΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ (rump):

Φαρδιά, μυώδης, σχεδόν οριζόντια.

Ελαττώματα: Ελαφρώς κεκλιμένη.

Σοβαρά ελαττώματα: Στενή, κοντή, πολύ κεκλιμένη. Τοποθετημένη ψηλά.


ΟΥΡΑ:

Τοποθετημένη ψηλά, σχήματος δρεπανιού, κρέμεται προς τα κάτω. Φτάνει ως τους ταρσούς. Κόβεται κοντή.

Ελαττώματα: Άκοπη ουρά.


ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΜΕΛΗ:

Όπως τα βλέπουμε από εμπρός είναι ίσια και παράλληλα μεταξύ τους. Το μήκος των σκελών ως τους αγκώνες (από το έδαφος έως τους αγκώνες) είναι ελαφρώς μεγαλύτερο του μισού ύψους του σκύλου στο ακρώμιο. Η γωνία της άρθρωσης ωμοπλάτης- βραχίονα είναι περίπου 100ο. Αντιβράχιο ίσιο, ογκώδες, μακρύ. Μετακάρπια κοντά (όχι επιμήκη), φαρδιά, δυνατά, ίσια.

Ελαττώματα: Ελαφριά απόκλιση σε σχέση με τη σωστή γωνία ωμοπλάτης- βραχίονα. Πέλματα που συγκλίνουν ελαφρώς προς τα μέσα ή αποκλίνουν ελαφρώς προς τα έξω, μετακάρπια λίγο χαλαρά.

Σοβαρά ελαττώματα: Όρθιες ωμοπλάτες ή υπερβολικά κλειστή γωνία ωμοπλάτης- βραχίονα. Παραμόρφωση των οστών των σκελών. Μετακάρπια χαλαρά. Πέλματα που συγκλίνουν έντονα προς τα μέσα ή αποκλίνουν έντονα προς τα έξω.


ΟΠΙΣΘΙΑ ΜΕΛΗ:

Τοποθετημένα παράλληλα μεταξύ τους. οι γωνίες του γόνατου και ταρσού είναι κάπως ανοιχτές. Σκέλη κοντά (όχι επιμήκη). Μετατάρσια χονδρά, τοποθετημένα κατακόρυφα.

Ελαττώματα: Ελαφριά απόκλιση σχετικά με την παραλληλία των πίσω σκελών. Ταρσοί ελαφρώς συγκλίνοντες. Πίσω γωνίωση λίγο ίσια.

Σοβαρά ελαττώματα: Έντονη απόκλιση σχετικά με την παραλληλία των πίσω σκελών. Στραβά σκέλη (σχήματος τόξου). Πίσω γωνίωση υπερβολικά ίσια.




ΠΕΛΜΑΤΑ (εμπρός & πίσω) :

Δυνατά, σχήματος οβάλ, συμπαγή.

Ελαττώματα: Πέλματα χαλαρά, επιμήκη, επίπεδα.

Σοβαρά ελαττώματα: Πέλματα πολύ χαλαρά, πολύ επίπεδα.


ΚΙΝΗΣΗ/ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΙ:

Οι πιο χαρακτηριστικοί βηματισμοί της φυλής είναι ο βαρύς μη εκτεταμένος τροχασμός και ο καλπασμός. Στον τροχασμό τα σκέλη πρέπει να κινούνται σε ευθεία γραμμή, με σχετικά μικρή σύγκλιση των εμπρόσθιων σκελών προς τον κεντρικό διαμήκη άξονα.

Ελαττώματα: Ελαφρά απόκλιση σε σχέση με τους σωστούς βηματισμούς.

Σοβαρά ελαττώματα: Περιορισμένες κινήσεις, χωλότης.


ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ:

Όλες οι αποκλίσεις σε σχέση με τη σωστή ψαλιδόσχημη σύγκλιση. Απουσία ενός κοπτήρα ή ενός κυνόδοντα, ενός τρίτου ή ενός τέταρτου προγομφίου ή ενός γομφίου.

Σημείωση: Τα αρσενικά πρέπει να έχουν δύο εμφανώς φυσιολογικούς όρχεις πλήρως κατεβασμένους στο όσχεο.

AsianDogs